Vælg passende gardiner til boligen

Alle hjem er indrettede på forskellige måder med møblement og inventar, og alle hjem har derfor deres egen unikke stilart, som især afspejles af møblementets design, materialevalg og farver. Her kommer der råd og vejledning til at anskaffe sig passende gardiner til enhver lejlighed i hjemmet, således det både er økonomisk men samtidigt tale om en effektiv og diskret afskærmning. Valget af gardiner afspejler boligens indretningsstil, og derfor er gardiner med til at skabe en hyggelig atmosfære i rummet.

Gardinvalg i de enkelte rum

Hvert rum har typisk forskellige typer vinduer og kræver derfor en individuel grad af belysning udefra, så derfor bør man ikke anvende samme gardiner overalt i hjemmet, da der visse steder er mere passende med persienner, rullegardiner eller andre gardinløsninger. De fleste boliger indeholder disse rum:

  • I køkkenet er det skønt med mest muligt naturligt sollys, så her skal køkkengardiner bruges til at understrege køkkenindretningen.
  • I soveværelset skal gardiner anvendes til at skabe de optimale betingelser for en god nattesøvn, således rummet er helt afskærmet fra sollys, men samtidigt må gardinerne gerne tilføre rummet stemning og stil.
  • I badeværelset skal man fokusere på velvære og afslapning, så derfor skal et badeværelsesgardin både være praktisk i forhold til fugt men også funktionelt i forhold til justering af lyset, således man ikke kan se ind udefra.
  • I stuen bør man vælge nogle flotte store gardiner, der både kan skærme mod sollys, men også kan give bringe stuen flotte farver, der passer ind i stuens stil.

Vælg gardiner ud fra vinduets form

Det er faktisk meget vigtigt, at man vælger passende gardiner, der passer til det enkelte vindues form. Vinduer findes i flere udgaver såsom:

  • Panoramavinduer er store og brede vinduespartier, og her bør man fortrinsvist vælge en form for solafskærmning, der effektivt skærmer mod nysgerrige blikke. Disse store vinduer medfører øget opvarmning om sommeren og nedkøling om vinteren, og sammenholdt med den store lysmængde, så bør man regulere denne type gardiner efter vejret, og derfor er dette både økonomisk og praktisk at vælge lamelgardiner eller klimagardiner.
  • Har man vinduer til kip, så bør man vælge et gardin, der er så fleksibelt, det kan dække vinduet helt op til kip, og det bør samtidigt have isolerende egenskaber, der holder på varmen om vinteren og holder rummet køligt om sommeren, og her er det oplagt at anvende lamelgardiner eller plisségardiner.
  • Har man Dannebrogs vinduer med mange sprosser, så kan man glæde sig over et smukt og klassisk vindue, der giver rummet karakter men med et begrænset lysindfald, og her vil det være på sin plads at vælge en diskret solafskærmning som plisségardiner, persienner eller rullegardiner.
  • Ved skråvinduer bær man vælge gardiner, der især passer efter dit behov, så man bør overveje, om der skal fokuseres på varmebeskyttelse, at holde lyset ude, energibesparelser samt regulering af dagslyset. Hvis vinduet sidder højt, er det oplagt med en motorstyret løsning, men ellers er lamelgardiner, plisségardiner eller klimagardiner en velegnet løsning.