Stilarter for møbler

Når man indretter sit hjem, så gælder det først og fremmest om at undgå stilforvirring og sammenblanding af forskellige stilretninger, således man er konsekvent og satser på en gennemført linje gennem hele hjemmet. På den måde kan man udsende signaler om kvalitet og klasse om den stilart, der dominerer jeres hjem, således man selv føler velvære og gæsterne kan beundre jeres sammensætning af møbler. Det er meget overordnet at opdele møbler i gamle antikviteter og i moderne stilretning, da der findes mange andre opdelinger af møbler, så her kommer der en oversigt for stilarter og perioder.

Kendetegn for stilarter gennem årene

Disse perioder har haft betydning for møblers stilarter:

  • Den europæiske renæssance varede fra omkring år 1400 til 1700, og renæssance betyder jo genfødsel og hentyder til genfødslen af de græske og romerske ideer under antikken, så på den måde er det mest kendetegnede for møbler i renæssancestil, at de skal kunne genskabe de perfekte former, som antikkens kunstnere anvendte såsom søjler og buer. Man ser tydeligst påvirkningen fra renæssancen på skabe og paneler.
  • Barokken fra år 1640 til 1730 er især kendt for sin storslåede, selvsikre, kompakte og pralende stil, der er udsprunget af den katolske kirkes overvældende magt og suverænitet. Man fremhæver især en bygnings midterparti, der dominerer foran den øvrige facade med en rigere udsmykning. Barokmøbler er derfor ofte store todørs skabe i ædeltræ med stærkt fremspringende og rigt profilerede lister. Under dørene fandtes oftest to skuffer samt et par kraftige kugleben som underlag til skabet.
  • Rokokoperioden var i perioden år 1725 til 1760, og den var orientalsk inspireret ved at være elegant og graciøs samt med snirklede og asymmetriske ornamenter. Dette kommer især til udtryk på møbler som kommoder, stole og borde, der blev designet med flotte svungne ben.
  • Nyklassicisme perioden kaldes også for romantikken, der var i årene mellem 1750 og 1850. Her var stilen kendt ved enkelhed og storhed, idet man tog udgangspunkt i antikkens græske og romerske kunst. Hovedbudskabet var ædel enfold og stille storhed eller med andre ord afdæmpede og storladne former. I perioden finder man begreberne Louis Seize, directoire, empire, hepplewhite samt andre stilarter.
  • Art Nouveau var en dekorativ stilart omkring år 1900, og stilen var kendetegnet ved store knudrede ornamenter på både glas, metal, møbler og lignende, og de mest populære udsmykninger var tulipaner og vedbend motiver.

Moderne stilretninger

Møbler produceret fra 1950 og senere kaldes normalt for moderne møbler, og de er især kendetegnede ved et glat og rent design. Traditionelt har man anvendt træsorter som materialer til møbler, men i dag i moderne tidsalder (spaceage) anvender vi nyere materialer til møbler som plast, stål, læder og kunststoffer, og de fleste møbelforretninger sælger især moderne nyere møbler i forskellige designs i forskellige prislejer. Når man vælger en stilretning til sit hjem, så bør man holde sig konsekvent til samme stilart, således møblerne matcher hinanden i stil. På den måde vil en sofagruppe bestå af sofa, stole og sofabord i samme stil (serie), og ligeledes vil man købe et matchende sæt til soveværelset bestående af seng, kommode og skab. Man kan nemlig på den måde vælge en stil med farver og design der passer perfekt til resten af hjemmet, og på den måde giver man hjemmet en unik stil.