Der findes et væld af muligheder, når det kommer til at uddanne sig som håndværker i Danmark. Derfor er der også utrolig mange muligheder, når der skal vælges en håndværker, som skal hjælpe med huset.

Men et opkald til den forkerte håndværker kan betyde spildte penge og tid, når de dukker op, men ikke kan hjælpe med det, du troede. Det er derfor en god idé at have et lille overblik over, hvad de forskellige håndværkerfag indebærer – så er du klar, når ulykken er ude, og røret er sprunget.

VVS’er

VVS står for vand, varme og sanitetsteknik eller varme, ventilation og sanitetsteknik. Det er netop disse tre (egentlig fire) ord, som beskriver, hvad en VVS’er laver.

VVS’ere beskæftiger sig ofte med køkken, bad og toilet i huset, da det er her, vand, varme og sanitet kommer ind. VVS’ere kan også typisk tilslutte mindre varmeanlæg, montere vandmålere med mere. VVS’ere fås alle steder i Danmark. Find hjælp på Frederiksberg til VVS.

Blikkenslager

Disse forveksles ofte med VVS’ere, da blikkenslagerfaget og VVS-fagets uddannelser i de første tre og et halvt år er ens. Men blikkenslagere, som i nogle tilfælde kaldes tag- og facademontører, beskæftiger sig med det, der sker uden på huset.

Det er for eksempel tagrender, nedløbsrør, skorsten med mere.

Elektriker

En elektriker beskæftiger sig med, ja, elektrisk arbejde. Elektrikere kan arbejde med et bredt udvalg af opgaver, som opererer inden for alt fra lys, tyverisikring til styringsanlæg.

Elektrikere er typisk også dygtige til alt lovgivning, når det kommer til el. Det er de, fordi de ikke har frit spil, når det kommer til montering af ledninger, el og så videre. De skal sikre, at de gør det, som er lovligt og sikkert – og det kan de oftest med lukkede øjne.

Murer

En murer kan bygge nye bygninger eller reparere ældre huse. Murere beskæftiger sig med at bygge vægge, mure, hele huse og lignende. De kan pudse facader, lægge tagsten, sætte fliser på vægge samt gulve.

Mureren sørger for grundlaget af en bygning, og alt det, der kommer bagefter, kan elektrikere, blikkenslagere, VVS’ere og så videre så tage sig af.

Glarmester

En glarmester arbejder allermest med glas, det værende i bygninger, biler eller billedindramning. Glarmesteren har dog også sit tag på træ, aluminium og andre materialer, da de skal kunne få glas til at indgå samt samarbejde med andre materialer.

Maskinsnedker

En maskinsnedker, ulig glarmesteren, beskæftiger sig mest med træ. Maskinsnedkeren tilrettelægger arbejdet i samarbejde med specialarbejdere såsom træindustriarbejdere.

En maskinsnedker bruger forskellige maskiner til at planlægge et helt produktionsforløb, hvorefter de skærer brædder til dette projekt. En maskinsnedker kan efterbehandle træ, fremstille finér samt vedligeholde maskiner og værktøj.