Nu er sommeren snart over os og solen kigger frem. Det er de fleste rigtigt glade for og har ventet på længe! Solen giver lys og varme men kan også medføre gener flere steder både i private hjem og på arbejdspladser. Solen kan faktisk skabe så høj en temperatur at indeklimaet bliver ubehageligt og give så skarpt et sollys at der er irriterende reflekser i TV- og computerskærme. Derudover indeholder sollys faktisk for mennesker skadelige UV-stråler og en sideeffekt af sollys kan være at ens møbler og interiør falmer. Alt sammen er det effekter som gør at det kan være nødvendigt at begrænse mængden af sollys i hjemmet og på arbejdspladsen og etablere en form for solafskærmning. Har man eksempelvis en udestue kan generne være ekstra ubehagelige. Alle kender det at sidde i en overvarm udestue og det kan være ganske ubehageligt.

Som en sidegevinst ved brug af solafskærmning er så at man sparer i forhold til helt andre metoder til at nedbringe temperaturen. Strømslugende og dyre køleanlæg og ventilationsanlæg er ofte brugt i kontormiljøer og vinder måske også frem i danske hjem som de er helt almindelige i udenlandske hjem specielt sydpå.

Udendørs eller indendørs solafskærmning?

Generelt skal man vælge i mellem udendørs eller indendørs solafskærmning. Til første kategori vil tilhøre parasoller og for eksempel markiser. Begge er ikke specielt effektive, kan være dyre at etablere og er desuden underlagt vejrets luner så en vis slitage må påregnes. Indendørs solafskærmning vil være solfilm eller solgardiner. Begge monteres indvendigt på henholdsvis selve vinduet eller vinduesrammen. Solfilm kan faktisk også monteres udvendigt men det mest almindelige er at montere det indvendigt. Solfilmen er en tynd folie som nemt klistres på vinduet og har netop den solhæmmende effekt man efterlyser. Man er ikke tvangsindlagt een bestemt solhæmmende faktor men man kan vælge mellem flere typer som hver har deres karakteristika for den mængde sollys og varme som tillades at give adgang til inderummet. Solfilm er ret nemt at montere og kan fjernes igen uden skade for vinduet. Man kan forsøge selv med eget eller billigt værktøj eller bestille en montør til monteringen. Der findes mange gode videoer på Youtube som viser hvorledes man rengører vinduet og monterer solfilmen selv og der er mange dygtige og erfarne montører som gerne hjælper.

Solgardinet er en en lidt anden størrelsen og minder meget om et rullegardin. Solgardinet monteres som nævnt i vinduesrammen og kan rulles op og ned. Således er den en mere fleksibel solafskærmning da man kan regulere sollysets adgang løbende over dagen eller per vindue. Det sidste er smart i kontørmiljøer hvor alle måske ikke på samme måde er generet af sollyset. Solgardinet er også en dyrere løsning end solfilm da solgardiner er dyrere at tilrette på mål og løsningen indeholder fittings og eksempelvis kædetræk som almindelige rullegardiner.

Hvad skal man vælge?

Hvad skal man så vælge? Det er et rigtigt godt spørgsmål da begge løsninger har deres fordele men også ulemper. Solfilmen er nærmest usynlig på vinduet og er en billig løsning. Solgardinet er mere fleksibel da man kan justere solafskærmningen men også en dyrere løsning. Så valget må afhænge dels af æstetik, ønske om fleksibilitet men naturligvis også pris og økonomi!

Solfilm til private

Solfilm til erhverv

Salg af solgardiner