Guide til valg af sofa til stuen

Sofaen i dagligstuen er ét af hjemmets vigtigste møbler, da sofaen karakteriserer en afgørende del af hjemmets stilart, så derfor vil valget af en ny sofa være altafgørende for hjemmets nye stil. Her kommer der en guide med vejledning til, hvordan man bedst finder en passende sofa, der bedst muligt matcher stuen. Det er vigtigt at finde en sofa til stuen, der opfylder flere krav, da den dels (eventuelt sammen med nogle lænestole) skal sikre pladser nok til hele familien, og dels bør sofaen være i slidstærke og rengøringsvenlige materialer, således man kan have glæde af den i mange år fremover. Familien bruger generelt mange timer dagligt i sofaen til familiehygge, læse aviser, se TV, surfe på nettet og generel afslapning, så en sofa skal være komfortabelt indrettet og behagelig at sidde i for alle.

Krav til jeres nye sofa

Mange familier kommer ud for den situation, at den gamle sofa er for lille eller for slidt, således den skal udskiftes til en ny model, så derfor bør man før et køb liste en række med krav til den nye sofa, da der trods alt er tale om en større investering, da sofaer kan koste fra få tusinde kr. til langt over 20.000 kr.

En sofa i slidstærke materialer bør med den rette vedligeholdelse kunne holde til både 10 og 20 års brug, så derfor bør man ikke vælge en billig sofa, der ikke er fremstillet i et slidstærkt materiale, da sådanne sofaer ofte kun er flotte og komfortable i få år. Sofaen skal desuden passe til hjemmets generelle stilretning, og økonomien spiller også en afgørende rolle, så der er derfor en del krav, der skal opfyldes for den perfekte sofa.

En sofas primære formål er at give plads til afslapning, således der er mulighed for at smække benene op, og mange sofaer er endda dybe og bløde, så man ligger meget behageligt, men de skal samtidigt også være komfortable at sidde oprejst i. Man bør derfor vælge en sofa, der bedst passer til jeres behov, så en blød sofa er velegnet til afslappende stunder, mens man bør anvende hårde hynder til sofaer, hvor man sidder oprejst, mens man sidder i sofaen under mødet.

Stil, materialer og farver

En ny sofa skal også passe ind i det øvrige møblements stilart, så man bør være opmærksom på både sofaens design, dens farve og betræk. Hvis sofaen ikke så meget er til pynt men til hyppige besøg af gæster herunder børn og dyr, så skal man virkelig fokusere på slidstærke materialer såsom læder eller kunststof, mens en pæn pyntesofa til sjældne gæstebesøg er udmærket med et sart stofbetræk.

Man bør tjekke rummets størrelse og lysforhold, således man kan vælge en passende farve til sofaen, og man bør også overveje, om sofaen skal have armlæn eller ej. Skal man anvende en hjørnesofa eller en sofagruppe med flere enheder, hvilket især afhænger af stuen indretning. Under alle omstændigheder kan man naturligvis supplere sofaen med tæppe og puder, således sofaen er beskyttet mod slitage, og hvis man bor i et lille hjem bør man endda overveje en praktisk sovesofa, der både kan anvendes som sofa men også slås ud til en seng.